Usein kysytyt kysymykset

 

Miksi syöttää NEUta? 

NEUta on valmistettu jo vuodesta 1998. Tuotteet ovat suunniteltu rakkaudella ja ajatuksella koirasi hyvinvointia ajatellen.

Raaka-aineet joita käytämme, ovat riisiä ja tattaria lukuunottamatta 100% kotimaisia. Emme lisää e-koodeja tai muita keinotekoisia aineita vaan tuote on juuri sitä mitä tuoteseloste sanoo. Täysravinnoissa on koirasi päivittäin tarvitsemat ravintoaineet.

 

Miksi teette niin monia eri variantteja?

Allergisia koiria on paljon nykypäivänä. Niitä varten on tehty erilaisia muunnelmia perusreseptistä. Löytyy mm. perunapohjainen naudaton versio NEUP, on VOGEL, jossa naudan ja sianlihan tilalla on kanaa ja kalkkunaa, eliminointidiettiin AK jne. Yhteydenottojen perusteella vaikuttaa siltä, että nauta ja kotimaiset viljat ovat eniten allergisoivia. Erilaisista varianteista löytyy sopiva tuoreruoka valtaosalle koirista. 

 

Sopiiko NEU kaikille?

Suuri osa on siirtynyt NEUhun kerrasta ilman totutteluja. Jos tietää koiransa olevan erittäin herkkävatsainen, muutaman päivän siirtymäaika nykyisen ruoan sekaan laitettuna riittää. Allergiat ovat eri asia.

 

Miten Kennel Reikon omia koiria ruokitaan?

Reikon Kennelissä on valmistettu vuodesta 1975 koiranruokia omille koirille ja myyntiin – aina kulloisenkin tietämyksen mukaan. Pitkään oli tapana antaa kolmasosa kuivamuonaa ja loput omia tuotteita. 1998 syntyi ensimmäinen NEU-resepti, sen jälkeen Reikon koirat eivät ole saaneet kuivamuonaa pipanaakaan. Tuosta ajasta kasvattien lonkka- ja kyynärinndeksit ovat parantuneet niin, että tänä päivänä reikkolaiset ovat luustollisesti terveimpiä saksanpaimenkoiria Suomessa.

Kaikki Reikon koirat syövät NEU tuotteita, sen kaikkia eri versioita sen mukaan, mitä minäkin päivänä on valmistettu. Myös nartut syövät NEU tuotesarjaa koko kanto- ja imetysajan.

Pennut totutetaan monenlaiseen, koska kasvattien omistajia ei voi velvoittaa syömään NEUta tai mitään muutakaan ruokaa. Kolmiviikkoisille pennuille aletaan antaa raakaa sika-nautajauhelihaa. Ensimmäisenä päivänä annetaan yksi sormenpään kokoinen jauhelihapulla, seuraavana päivänä yksi lihapulla kahdesti, kolmantena kolme kertaa. Sen jälkeen pentuja ruokitaan muutama päivä löysällä kaurapuurolla, johon on sekoitettu raakaa jauhelihaa. Sitten kaurapuuroon sekoitetaan pentuNEUta / pentuKarppia, johon lisätään piimää ja raejuustoa. Myöhemmin ruokintaa jatketaan muillakin NEUn tuoteperheen maittavilla valikoimilla .

Kennel Reikon viimeiset pentueet eivät ole syöneet muuta kuin MHB-KARP-ruokia. Tulokset ovat mykistyttävän hyviä. 

 

Riittääkö NEU yksinomaiseksi ruoaksi vai pitääkö koiralle antaa lisäksi jotakin muuta? Miksi?

Aikuiselle koiralle NEU riittää hyvin. Pennuille ja nuorille koirille voi hyvin lisätä piimää tai viiliä ja antaa jonkin verran raakaa mahaa ja jauhelihaa.

Koirilla on hyvä olla myös luita tarjolla, vaikka NEUssa onkin kalkki-fosforisuhde kohdallaan. Luut putsaavat hampaita tehokkaasti koko eliniän. Niiden järsiminen tukee myös nuoren koiran leukaluiden kehittymistä ja antaa ajanvietettä, jolloin huonekalutkin säästyvät. Myös anaalirauhaset tyhjentyvät helpommin.

Koiran on hyvä opetella syömään luita jo pentuna, sillä aikuinen luihin tottumaton saa helposti ummetusta tai ripulin. Pahimmassa tapauksessa tottumaton koira ahnehtii luuta ja nielee liian suuria paloja. Aikuinen koira säännöstelee luiden syöntiä varsin mallikkaasti: jos sille antaa joka päivä luun, se piilottaa osan myöhempää käyttöä varten.

 

Miten NEU tuotteet säilyy? 

NEU säilyy pakasteena kuukausia, sulaneena jääkaapissa viikon verran.

 

Mistä raaka-aineet ovat peräisin?

Tuotteiden raaka-aineet hankitaan suomalaisilta tuottajilta: lihat Atrialta ja HK:lta, kasvikset Apetitilta. Hapankaali saadaan Rasilaisen hapankaalitehtaalta ja maitohappobakteerit toimittaa Biolatte. Vain riisi ja tattari tuodaan ulkomailta, niitä kun ei vielä Suomessa ole onnistuneesti saatu viljeltyä. Nokkonen poimitaan ja kuivataan itse. 

 

Missä suhteessa NEUssa on esimerkiksi maksaa tai muita sisäelimiä?

Tuotteiden tarkat reseptit ovat salaisia. Ihmisten ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan siitä, että heidän koiransa saisivat jotakin liikaa tai liian vähän. 140 litran kattilassa on aina sama määrä kaikkia ainesosia, mutta ne eivät jakaudu pötköihin grammalleen tasan, vaan jokaisessa pötkössä on hieman eri määrä kutakin aineisosaa.

Kun NEUta syöttää pääasiallisena ruokana, koira saa varmasti kaikkea riittävästi ja sopivassa suhteessa.

 

Miten saan selville, onko koirani allerginen jollekin raaka-aineelle?

Tutkimusten mukaan naudan ja viljojen proteiinit ovat pahimpia koirien allergioiden aiheuttajia – siksi niitä NEUfraun tuotteissa ei juuri ole. Kuivamuonat sisältävät poikkeuksellisen paljon allergeenejä, joten allergiselle koiralle tuoreruoka on ainut järkevä vaihtoehto.

Olemme kehittäneet allergisia koiria ajatellen perunapohjaisen allergiatuotesarjan: tuotteet AK, AP. AK:ssa proteiininlähteenä on kana, AP:ssä possu. Kokeilemalla yhtä tuotetta parin viikon ajan saa selville, reagoiko koira kyseiseen proteiininlähteeseen. Kokeiluajan jälkeen voi koiran ruokavalioon lisätä yhden proteiininlähteen kerrallaan, jolloin päästään selville allergeeneistä. 

 

Mikä on koiralleni sopiva annoskoko?

Yleispätevää ohjetta ei voi antaa. Nyrkkisääntönä on antaa koiralle vuorokauden aikana kilo ruokaa jokaista elopainon 30 kiloa kohti.

Ruoan määrää mietittäessä on aina huomioitava koiran yksilölliset ominaisuudet ja sen aktiivisuus. Kuinka paljon koira altistuu kylmälle? Miten stressiherkkä koira on? Miten koiran elimistö kykenee hyödyntämään ravintoaineet? Osa koirista ei liho, vaikka söisi mitä, osa tuntuu lihovan pelkästä ruoan ajattelemisesta. Koiran kylkiluiden päältä voi arvioida, kuinka paljon rasvaa on, sillä kylkiluiden päälle ei muodostu lihaksia.

Koiralle pitäisi syönnin jälkeen jäädä aina hieman nälkä, jotta ruokahalu säilyy. Kun koira syö hyvällä ruokahalulla, sen sylki ja vatsahapot ehtivät hyvin toimia. Koiran kouluttaminen ruoalla tukee myös tätä ajatusta: Ruokakuppi merkitsee tekemistä, ja tehdessään koira alkaa jo erittää sylkeä. Kun tekemisen jälkeen pääsee syömään, on koiran elimistö jo valmis vastaanottamaan ruokaa.

Reikon Kennelin Ilu Virtasen 36 kiloa painava uros syö keskitalvella kilon päivässä. Tuolloin koira lähinnä on ja köllöttelee. Kun treenaaminen aloitetaan tai paukkupakkasella energian tarve lisääntyy ja koira syö noin puolitoista kiloa päivässä. Irene Virtasen nartulle ei voisi koskaan antaa koko pötköä – muutoin se lihoisi niin, ettei mahtuisi pian ovista ulos.

Koiran painoa on seurattava: jos painoa kertyy liikaa, annosta pienennetään, jos koira laihtuu liikaa, annosta suurennetaan.

 

Milloin koiran luonnollinen ruoka-aika on?

Ihanteellisessa tilanteessa koira ruokitaan kahdesti päivässä – aina lenkin ja tempun jälkeen. Lenkki markkeeraa koiralle saaliin etsimistä, temppu saalistustilannetta.  Ruoan jälkeen koiran on hyvä päästä lepäämään. 

 

Kannattaako kantavaa tai imettävää narttua madottaa? Entä pentuja?

Varmuuden vuoksi -madotukset ovat haitaksi immuunijärjestelmälle. Loiset kuuluvat luonnon järjestelmään. Auttaja-T-solut ovat immuunivasteen kapellimestareita – ne ohjaavat immuunivasteen toimintaa. Th1- ja Th2-solut ovat tällaisia auttaja-T-soluja. Niiden toimintahäiriöt aiheuttavat erilaisia tauteja.

Emon bakteerikanta siirtyy pennulle osin istukan ja imetyksen välityksellä. Jos emän floora on vinoutunut, on pennun rakennettava immuunijärjestelmänsä tyhjästä. Kantavaa tai imettävää narttua ei siis kannata madottaa. Pennun immuunijärjestelmä kehittyy ensimmäisten 14 elinviikon aikana, jolloin pennun tulee altistua luonnon monille mikrobeille opitun immuunijärjestelmän syntymiseksi. Reikon Kennelin Ilu Virtasen kokemuksen perusteella, hän ei suosittele pennun madottamista tuona aikana.

 

Miksi MHB ruoka-annokseen ei tulisi lisätä nestettä?

Ei ole hyvä antaa koiran juoda puoleen tuntiin ennen eikä jälkeen ruokailun. Mahan hapan pH (pH 1–2) neutralisoituu nopeasti vedellä, jonka pH on noin 7-8,8. Neutralisoitumisen myötä solut joutuvat tuottamaan suolahappoa yhä lisää, mistä seuraa röyhtäilyä ja refluksia. 

 

Miksi mausteita lisätään ruokaan? 

Valkosipulia käytetään pääsääntöisesti mausteena, mutta sillä on myös moninaisia terveysvaikutuksia. Valkosipuli on maitohappobakteerin ravintoa, ja siten myös suoliston ja immuunijärjestelmän ystävä. Se tappaa elimistöstä ei-toivottuja mikrobeja.

Myös inkiväärillä, pippurilla ja paprikalla on elimistölle positiivisia vaikutuksia.